یو تجارت

دانستی هایی درباره درخت ارغوان

21 بهمن 99 ساعت 22:57
1 از 5 (1 رای)
درخت ارغوان از آن دست درخت ها است که یادآور حس و حال خوبی است. شاید این حس و حال خوب را مدیون نام دلنشینی است که دارد و شاید هم آن شاخساران جذاب و دلپسندی که صاحب آن است باعث چنین حس و حال خوبی است.
دانستی هایی درباره درخت ارغوان

درخت ارغوان از آن دست درخت ها است که یادآور حس و حال خوبی است. شاید این حس و حال خوب را مدیون نام دلنشینی است که دارد و شاید هم آن شاخساران جذاب و دلپسندی که صاحب آن است باعث چنین حس و حال خوبی است. به هر حال هر چه هست، درخت ارغوان یک درخت خوش نام و نشان در نزد همگان است و دست بالایی در نزد ادیبان دارد

درخت ارغوان، همنشینی با شاعر دشت ها

درخت ارغوان از آن دست درخت ها است که یادآور حس و حال خوبی است. شاید این حس و حال خوب را مدیون نام دلنشینی است که دارد و شاید هم آن شاخساران جذاب و دلپسندی که صاحب آن است باعث چنین حس و حال خوبی است.




به هر حال هر چه هست، درخت ارغوان یک درخت خوش نام و نشان در نزد همگان است و دست بالایی در نزد ادیبان دارد؛ اما بیایید و ببینیم در این درخت ارغوان چه چیز هایی هست که چنین شهرتی را برای او به ارمغان آورده است؟

معرفی و مشخصات درخت ارغوان

ارغوان، قبل از آنکه درخت باشد، یک درختچه است. شاید هم چیزی در میان درخت و درختچه مانده باشد. چرا که قد و قواره بلندی ندارد، از تنه قطوری بهره مند نیست و شکل چتری پهنی به خودش می گیرد.




این همه یعنی آنکه نمی تواند درخت باشد؛ اما درختچه هم نیست. چرا که قد و قواره ای در اندازه های 4 الی 5 متر دارد و گاهاً تا بیش از 10 متر رشد می کند. حالا مشخصات درخت ارغوان را هر جور در نظر بگیریم، این درخت وحشی است و همیشه وحشی خواهد ماند. چرا که آورد مالی ندارد و غالباً کاشت آن برای درختچه های باغی صرفه بالایی ندارد؛ اما اگر کسی هم پیدا شود که بخواهد در حیاط خانه و یا باغ و باغچه خود میزبان یک درخت ارغوان شود، باید بداند که این درخت، بومی سرزمین های جنوب اروپا تا غرب آسیا است و در صحرا های نیمه خشک مانند دشت های خراسان، ایلام، شاهرود، همدان و لرستان به شکل خودرو می روید.

فصل گلدهی ارغوان در بطن سرمای سخت زمستانی است؛ اما این گلدهی تا در فصل سرما هستیم، همراه با رشد جوانه هایی کوچک خواهد بود. آغاز بهار مقدمه شکوفا شدن غنچه ها در ارغوان است. تا جاییکه در انتهای فروردین و آغاز اردیبهشت، درخت ارغوان دیگر شبیه به یک تاج زیبای شاهی در میانه دشت های خالی شده است. گل های ارغوان در دسته های 3 تا 6 تایی رشد می کنند و هر بار گلدهی درخت ارغوان در ابتدای فصل بهار همراه با چنان حجم بالایی از گل می شود که گویی درخت را از گل ها ساخته اند. جالب است بدانید که گل ارغوان جایگاه غذایی هم دارد. مزه ترش و ملسی که این گل به همراه خواهد داشت، می تواند در طعم دهی بسیاری از غذا ها به کار آید. برگ ها در مشخصات درخت ارغوان پس از شکوفه ها پدید می آیند و شکل قلب گونه دارند.

مشخصات درخت ارغوان

شرایط زیستی برای درخت ارغوان

درخت ارغوان بومی دشت های نیمه خشک است. پس باید انتظار یک درخت سرسخت را داشته باشیم. درختی که در زمان فراوانی آب، خوب رشد می کند و در مواقع خشکسالی بدون آنکه ذره ای خم به ابرو بیاورد، سال ها زندگی خود را ادامه خواهد داد. از این رو می توان درخت ارغوان را از جمله درخت های مقاوم در مقابل خشکی دانست و این یعنی کاشت درخت ارغوان در سرزمین کم آب ایران منطقی به نظر می رسد.

ارغوان برای رشد کامل و سریع خود، نور آفتاب را به شکل مستقیم و آن هم به مقدار زیاد می خواهد. یعنی دقیقا همان فضایی که می توان در دشت های نیمه خشک ایران شاهد آن باشیم؛ اما این گیاه از میان تمام خاک ها، خاک های آهکی را می پسندد. به گونه ای که اگر بتوانید خاک زیر پایش را همراه با خاکی آهکی نمایید، رشد حیرت انگیز آن غافلگیرتان خواهد کرد.

شرایط تکثیر درخت ارغوان چگونه است؟

درخت ارغوان را، هم به روش بذر و هم به صورت پیوند و قلمه زدن تکثیر می کنند. البته هر کدام از این روش ها زمان های مخصوص به خود را دارند. مثلاً بذر درخت ارغوان را در ابتدای فروردین ماه و در هوای آزاد می کارند..

از آنجا که درخت ارغوان از جمله درخت ها با شرایط تکثیر مطلوب است و در عین حال رشد و نگهداری از آن نیاز به مراقبت بالایی ندارد و در کل خود گیاه بسیار سرسخت می باشد و می تواند کاملا مطلوب شرایط بومی بسیاری از شهر های ایران شود، توصیه شده است که از کاشت درخت ارغوان در اطراف شهر ها استفاده شود. به این ترتیب می توان به راحتی همراه با کاشت یک درخت سرسخت و بومی، کمربندی سبز و زیبا در فصل بهار برای شهر هایی که داریم داشته باشیم؛ اما بهتر است این گیاه را در مکان هایی که سرمای سخت زمستانی را تجربه می کنند، نکارید. چرا که درخت ارغوان در مقابل سرمای سخت، خصوصاً یخبندان ها و یا باد های سوزناک مقاوم نمی باشد.

شرایط تکثیر درخت ارغوان

درخت ارغوان را کجا بکاریم؟

اگر در پی زیباسازی معابر شهری باشیم، درخت ارغوان می تواند یک انتخاب اصلح باشد. اگر در یک شهر کویری به سر می بریم و می خواهیم برای کویر تا فضا های شهری مرزی مشخص کنیم، درخت ارغوان باز هم می تواند کمک حال ما باشد.




این درخت می تواند به راحتی در میانه باغ هایی که دارید، آن فضای زیبا را خلق کند؛ اما هرگز درخت ارغوان را پای دیوار ها و یا ساختمان ها نکارید. چرا که این درخت بومی در دشت های نیمه خشک، برای آنکه بتواند آب را از اعماق زمین بیرون بکشد، ذاتاً دارای ریشه های بسیار عمیقی است. ریشه هایی که می توانند به راحتی باعث تخریب دیوار ها شوند.

آیا ارغوان را به شکل نهال هم می کارند؟

هر درختی شرایط کاشت نهال گونه خواهد داشت. این شرایط برای درخت ارغوان نیز تأمین شده است. غالباً درخت ارغوان را در گلدان ها میان گلخانه ها از طریق بذر ها کاشت می کنند تا جوانه زده و رشد کنند.

برای سال بعد که با نهال مانده در خواب زمستانی مواجه هستیم، می توانید نهال درخت ارغوان را از گلدان ها خارج ساخته و در باغ و باغچه بکارید. در این انتقال دقت داشته باشید که هرس ریشه های پوسیده را انجام داده باشید.

مراحل تکثیر درخت ارغوان از طریق کاشت بذر

اگر علاقه دارید که در باغ و باغچه هایی که دارید، میزبان درخت ارغوان شوید، بهتر است این میزبانی را همراه با کاشت بذر این درخت همراه کنید. برای این منظور، بذر این گیاه را که شامل دانه هایی بسیار سرسخت است تهیه کرده، سطح دانه ها را همراه با یک چاقوی تیز اندکی بشکافید و یا اینکه همراه با یک کاغذ سمباده، مقداری از سطح زبر و سخت آن را بردارید. این کار باعث می شود که گیاه برای جوانه زدن با مشکل جدی مواجه نشود.

سپس بهتر است تا جوانه ها را به مدت یک شب در آب ولرم بخیسانید تا با این عمل سرعت جوانه زنی آن را افزایش دهید. پس از این مراحل می توانید بذر را در گلدان حاوی ماسه بگذارید. محل نگهداری گلدان بهتر است در محیطی همراه با دمای 4 الی 5 درجه سانتیگراد باشد. حدود 6 الی 8 هفته زمان می برد تا شاهد اولین جوانه های درخت ارغوان باشید که سر از خاک در می آورند. در تمام این مدت بهتر است که سطح خاک را مرطوب نگه دارید.

مراحل تکثیر درخت ارغوان از طریق کاشت بذر

پس از جوانه زنی می توانید نهال درخت ارغوان را راهی باغچه ها کنید. برای این منظور خاکی با نسبت 30 درصد خاک ماسه و 30 درصد خاک باغچه و 20 درصد برگ و 20 درصد کود را انتخاب کنید. در نهایت با خیالی آسوده بنشینید و آرام آرام شاهد رشد دلنشین درخت ارغوان خود شوید.



منبع: سایت خانه بذر

برای نمایش محصولات فروشگاه گل و گیاه اینجا کلیک کنید

امتیاز دهی به مقاله



 
ثبت نظر، سوال و ... :
شما می توانید درباره دانستی هایی درباره درخت ارغوان نظر دهید یا سوال بپرسید:
نام و نام خانوادگی:
ارسال
نظرات (0)
ترتیب